چکیده
هدف: تقلب حسابداری یک سوء رفتار جدی است که به اعتماد سرمایهگذاران در بازار سرمایه آسیب میرساند و یکی از مباحث بحثبرانگیر حوزه مالی میباشد. تحقیقات زیادی تأثیر تقلب بر بازار سرمایه را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار دادهاند، اما هنوز مشخص نیست که آیا افشای تقلبهایی که در گذشته توسط شرکتها صورتگرفته، بر ریسک سقوط قیمت آتی سهام تأثیر میگذارد. بنابراین، هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین تشخیص تقلب در صورتهای مالی توسط فعالان بازار و ریسک سقوط قیمت آتی سهام میباشد.
روش: در این پژوهش باتوجه به دو ارزشی بودن متغیر وابسته، از رگرسیون لجستیک جهت آزمون فرضیه پژوهش بهرهگرفته شدهاست. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 143 شرکت در میان شرکتهای پذیرفتهشده در بازار بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1392 تا 1400 به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده و در مجموع 1287 سال-شرکت جهت آزمون فرضیه پژوهش در نظر گرفته شدهاست.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان میدهد که تقلب در صورتهای مالی شرکتها و تشخیص آن توسط فعالان بازار تأثیر مثبت و معناداری بر ریسک سقوط قیمت سهام دارد.
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشان میدهد در پی افشای تقلبهای حسابداری و انباشت اخبار بد توسط شرکت و بدتر شدن کیفیت افشا و مبهمتر شدن محیط اطلاعاتی شرکت، اعتماد سرمایهگذاران از بین رفته و به نوبهی خود منجر به ریسک سقوط قیمت سهام میشود. این از مکانیسم نظری ما حمایت می کند که تقلب حسابداری بر ریسک سقوط قیمت سهام از طریق عدم شفافیت اطلاعات تأثیر می گذارد.
دانشافزایی: این پژوهش میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا عمیقتر به بررسی محیط اطلاعاتی شرکتها پرداخته و قدرت محیط اطلاعاتی شرکتها در تصمیمگیریهای اقتصادی خود را بیشتر درک کنند.
موضوعات