چکیده
هدف: هنگامی که شرکت در وضعیت پایداری قرار دارد، ارزش آن از دیدگاه سرمایهگذاران، بستانکاران و عموم افراد ارتقا می یابد و عملکرد کوتاهمدت و بلندمدت شرکت بر اساس تابعی از سیاستهای متعدد مدیریت مشخص میشود. با توجه به اینکه، میتوان نتیجه سیاستهای مدیریت را با شاخص عملکرد زنجیره ارزش شرکت ارزیابی نمود، هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر عملکرد زنجیره ارزش بر سودآوری، پایداری مالی و همچنین سلامت مالی و تداوم فعالیت است. از طرفی، تاثیر آن بر ریسک ورشکستگی شرکت مورد بررسی قرار گرفته است.
روش: جامعه آماری پژوهش شامل همه شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران است؛ اما با اعمال محدودیتهای لازم، تعداد 142 شرکت فعال در دوره زمانی 11 ساله (1390 تا 1400) مورد بررسی قرار گرفته است. برای اندازهگیری عملکرد زنجیره ارزش با تعیین هدفمند متغیرهای ورودی و خروجی، از رویکرد تابع مرزی تصادفی استفاده شده است. همچنین برای آزمون فرضیههای پژوهش از رگرسیون چندگانه بهره گرفته شده است.
یافتهها: یافتههای پژوهش در سطح اطمینان ۹۵ درصد نشان داد، عملکرد زنجیره ارزش شرکت بر شاخص سودآوری، پایداری مالی و همچنین سلامت مالی و تداوم فعالیت تاثیر مثبت دارند؛ اما به طور بااهمیتی بر ریسک ورشکستگی تاثیر منفی دارند.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد عملکرد مجموعه مراحل زنجیره ارزش شرکتهای بورسی ضمن بهبود عملکرد مالی بر سلامت و پایداری مالی و همچنین بقای آنها تأثیر مطلوب داشته است و در نتیجه احتمال ورشکستگی آنها کاهش یافته است. اگرچه شاخص ارزیابی عملکرد زنجیره ارزش دارای امتیاز کمتر از 50 درصد بوده است، اما عملکرد کلی شرکتها میتواند به رشد و توسعه اقتصادی کشور و تخصیص بهینه منابع کمک کند.
دانشافزایی: ارزیابی عملکرد مجموعه اجزای زنجیره ارزش شرکت در قالب یک شاخص واحد، به عنوان نتیجه سیاستهای متعدد مدیریت برای پژوهشگران اهمیت ویژهای دارد؛ علاوه بر این، میتواند به انتخاب مطلوب سرمایهگذاران، ارزیابی و مشاوره صحیح مشاوران و تحلیلگران، تصمیمگیری و برنامهریزی مدیران شرکتها و همچنین جهتدهی و کنترل بازار سرمایه و اقتصاد کلان توسط دولتمردان کمک کند.
کلیدواژهها
موضوعات