چکیده
هدف: عوامل اقتصادی بخشی از رفتار مالیاتی مؤدیان را توضیح می دهد. هدف این پژوهش کشف عوامل روانشناختی اجتماعی مؤثر بر رفتار عدم تمکین مالیاتی مؤدیان می باشد.
روش: پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینهای انجام شد .ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته است. با بهره گیری از نظریه زمینهای، داده ها با طرح سؤالات نیمه ساختاریافته و مصاحبه عمیق با نه شرکت کننده گردآوری شد. برای دادهکاوی، دادهها کد گذاری، سپس وارد نرمافزار(مکس کیودی1-2021) شده و با روش تئوریک تحلیل گردید.
یافته ها: براساس یافته ها، متغیرهای مؤثر بر رفتار عدم تمکین مالیاتی شامل: اطلاعات عمومی(دانش مالیاتی ضعیف و فرصت عدم تمکین)، ادراک از فساد، نگرش منفی، هنجارهای ذهنی منفی، کنترل رفتاری ادراک شده به عدم تمکین، تمایل به عدم تمکین، رفتار تمکین شامل ابهام در تعریف و ادراک ازسطح تمکین مالیاتی پائین.
نتیجه گیری: براساس یافته های پژوهش، سطح دانش مالیاتی ضعیف می باشد. انواع ادراک از فساد: شامل ادراک از فساد عمومی، فساد کلان و فساد خرد، فساد مالیاتی کلان و خرد که سطح ادراک از آنها به ترتیب کاهش می یابد. نگرش و هنجارهای ذهنی نسبت به تمکین مالیاتی منفی هستند. پتانسیل تأثیرادراک از فساد بر رفتار تمکین مالیاتی بالاست.
دانش افزایی: یکی از دلایل اصلی که دولت ها در کشورهای در حال توسعه با مشکلاتی در جمع آوری مالیات مواجه می شوند، عدم تمکین مالیاتی مؤدیان است. دولت می تواند با آگاهی رسانی و اجرای سیاستهای ضد فساد، سطح دانش مالیاتی و اعتماد عمومی را بالا برده، نگرش و باورهای مثبت را ترویج و سطح تمکین مؤدیان را ارتقاء دهد.
موضوعات