چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل مؤثر بر سکوت حسابرسان داخلی است و به بررسی تأثیر سازه تعهد حرفهای بر سکوت حسابرسان داخلی با در نظر گرفتن نقش متغیر تعدیلی جو سکوت ادراک شده میپردازد.
روش: این مطالعه یک پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را حسابرسان داخلی عضو انجمن حسابرسان داخلی ایران شاغل در واحدهای حسابرسی داخلی و یا حسابرسان مستقل شاغل در مؤسسات حسابرسی که دارای تجربه کار در حرفه حسابرسی داخلی یا ارائه خدمات برونسپاری حسابرسی داخلی هستند، تشکیل میدهند. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامه استاندارد توسط 212 نفر حسابرس در سال 1400 جمعآوری شده است. در این پژوهش به منظور آزمون فرضیهها از مدلسازی معادلات ساختاری به روش کمترین مربعات جزئی استفاده و سازههای سکوت حسابرس داخلی، تعهد حرفهای و جو سکوت ادراک شده با استفاده از مدل مؤلفه سلسله مراتبی مرتبه دوم انعکاسی- انعکاسی اندازهگیری شده است.
یافتهها: نتایج حاصل از آزمون فرضیهها حاکی از آن بود که تعهد حرفهای تأثیر منفی و معناداری بر سکوت حسابرسان داخلی دارد و جو سکوت ادراک شده، تأثیر تعهد حرفهای بر سکوت حسابرسان داخلی را تعدیل میکند.
نتیجهگیری: این نتایج بیانگر این است که ترس از پیامدهای منفی و شناخته شدن به عنوان دردسرساز، کمبود فرصتهای ارتباطی و نبود سبک سرپرستی حمایتی برای تبادل اطلاعات و ایدهها در سازمان بر تصمیم حسابرسان داخلی برای ساکت ماندن تأثیر میگذارد. افزون بر این، توجه به ارتقای تعهد حرفهای حسابرسان داخلی در کاهش سکوت آنها در سلسله مراتب سازمانی حائز اهمیت است.
دانشافزایی: بررسی پیشینه پژوهشهای داخلی و خارجی انجام شده بیانگر این است که این پژوهش نخستین پژوهشی است که به بررسی عوامل مؤثر بر سکوت حسابرسان داخلی میپردازد.